måndag 30 mars 2009

Hur ska man klä sig?

Gårdagens paddling kördes med torrdräkt, barhänt och utan mössa...

Efter att ha kört med torrdräkt hela vintern måste jag säga att den ger bäst komfort av de alternativ som finns när det är kallare än +3.
Nomado-Erik har kört lite med Ursuits tunnaste och verkar helnöjd, den har dock en del överskottstyg...

3 kommentarer:

Erik B sa...

Nu är jag ingen vinterpaddlare men jag förstår dina problem. När jag kör igång igen brukar jag använda en gammal seglarjacka i (fd) gore-tex som fungerar bra som vindjacka fortfarande. Dubbla underställströjor brukar bli lagom under och sen får kapell och liggunderlag i botten vara där eller inte beroende på vattentemp och vind/vågor.
Ovanpå jackan sitter en sån där som Stuvarn inte vill ha och även den är av seglarmodell. Inga problem för mig med kapell eller aktersarg.
I början blir det neoprenhandskar (2 mm om jag minns rätt) som sen byts mot seglarhandskar så fort vattentemp tillåter.
Surfski kräver nog lite mer skydd mot avkylning. För mig är problemet ofta det motsatta...

Anonym sa...

I kajak har jag alltid kört med tunna tights eller shorts kombinerat med ett sittunderlag mellan knän och kapell. samt en underställströja, mössa och en löpjacka från New-Line eller Craft. I Surfskin paddlade jag hela förra vintern med regnkläder där jag inför varje pass silvertejpade ihop muddarna. Till denna vinter hittade jag en gammal avlagd torrdräkt hos svärfar (utan någon som helst andningsfunktion) och är klart positivt överraskad över funktionen. Framför allt gillar jag de insydda fötterna vilket innebär att det inte blir någon glipa vid anklarna som ju alltid hamnar helt under vatten när man ger sig iväg. Att den inte andas tycker jag inte gör någon skillnad svettas man två liter på ett pass och dräkten släpper ut en deciiter hit eller dit gör ingen skillnad passiva funktionsmaterial som ex Gore-Tex andas när det är skillnad i ångtryck mellan in och utsikida som ex vid torr fjälluft, nollgrader och regnväder är inte samma sak. Fördelen med ett andningsmaterial skulle i så fall vara att det går att ta på sig dräkten redan hemma och kunna ha den i bilen.

Runt nollan kör jag med brynjeunderställ under torrdräkten och blir det för varmt tar jag av mig luvan.
Att paddla med någon form av material mellan mina nytvättade händer och min med 120 papper nedslipade och nyavfettade kolfiberpaddel har jag aldrig klarat av.
/Wangler

Erik B sa...

Hej,

Har du sett fina bilder från Turbåtssprinten?

http://arnstrom.org/photo/index.php?gallery=./Turbåtssprint%202009&image=_5096803.jpg

och

http://arnstrom.org/photo/index.php?gallery=./Turbåtssprint%202009&image=794.jpg